BACK to John Kalb BACK to Art Breda
Galerie Lieve Hemel John Kalb Art Breda 2015
"De Dans van de Spaanse Bijeneters"
2012-2013
acryl/paneel
21,5 x 31,4 cm
€ 40.000







"De Dans van de Spaanse Bijeneters"

De compositie verbeeldt een dans tijdens de balts van de Bijeneters (Merops apiaster), de zogenaamde vlindervlucht: acrobatische, golvende, elegante glijvluchten afgewisseld met gefladder. Het vliegende mannetje (links) reageert hier op de roep van het vrouwtje (rechts). Het is alsof we hier naar een voorstelling van het Nederlands Dans Theater kijken met de Bijeneters uit Spanje als hoofdrolspelers in een pas de deux. Dynamiek en spanning gecombineerd met elegantie; daar was Kalb (Rotterdam, 1968) naar op zoek in dit schilderij.
In de danscompositie (lees choreografie) draait het zittende vrouwtje met gespreide staart de kop (voor de kijker) naar links. Ze zit iets meer naar voren dan het mannnetje, waardoor ze ook iets meer licht vangt. Het vliegende mannetje draait lichtjes zijn kop en bovenlijf naar rechts, naar het vrouwtje gericht. Ze zijn beide opgewonden. De open snavels suggereren de zang ‘prrrr prrrr’, de typische bijeneterroep. Zie de tong(!) van het vrouwtje rechts.

Het licht schijnt door de brede puntige lange vleugel, die naar de kijker toewijst - goud oker onderkant opgebouwd uit vele glacislaagjes. De lichtranden langs de uiteinden van de arm-en handpennen geven een prachtige dieptewerking. De vleugel achter heeft een zichtbare turquoise, malachietgroene en kastanjebruine bovenkant. De turquoise borst - opgebouwd uit tientallen verschillende kleuren en glacislaagjes - is duizelingwekkend verfijnd geschilderd, net zoals de glans op de mahonie gekleurde kop, de boterbloemgele keel, karmijnrode levendige ogen, turquoise staart: wat een kleurenspectrum! U kunt zich vermeien in oneindig veel donsveertjes. Kalb schildert zo verfijnd dat er een verhoogde werkelijkheid ontstaat.

Bijeneters behoren tot de kleurigste vogels van Europa, en zijn uniek qua vorm, gedrag en geluid. Ze doen hun naam eer aan: ze eten voornamelijk bijen. Hoewel ze het gif van hun prooi afvegen voor ze hem opeten, lijken ze immuun te zijn voor de bijensteken. Hun wetenschappelijke naam Merops apiaster is afgeleid van de Api Bijenfamilie. Vijftig procent van de Europese Bijeneterpopulatie komt alleen al in Spanje voor.

Fijnschilder Kalb (Rotterdam, 1968) is gefascineerd door deze bijzondere, spectaculair gekleurde, zinnenprikkelende vogels: dit schilderij is een lofzang op hun schoonheid.