HOME
BACK       BACK to Parels III

Galerie Lieve Hemel
Peter van Poppel

Klik hier voor een grote afbeelding
"Groot Atelier" 1974-1978, olieverf/paneel, 52 x 49 cm (part. coll.)

Peter van Poppel beschouwt dit schilderij als de sleutel tot zijn gehele oeuvre. In het boek Groot Atelier legt hij uit waarnaar de vele kleine schilderijtjes, die in dit schilderij zijn weergegeven, verwijzen.

Literatuur:
Peter van Poppel, Groot Atelier, Amsterdam 1982
Nederlandse realisten na 1950, Zwolle/Rotterdam 2001, afb. p.103

Meer informatie over Peter van Poppel op www.petervanpoppel.nl

"Rook (zwemster)" 1994, acryl en olieverf, 43,5 x 50 cm (part. coll.)

Fragment uit de recensie over de tentoonstelling "Nederlandse Realisten na 1950" De Kunsthal Rotterdam in 2001 in het NRC-Handelsblad van Sandra Heerma van Voss:

"Snel door naar Peter van Poppel (1945), die zijn figuren vervormt tot kindermensen met een roze huid en een veel te groot hoofd. Liefdesportret (1978-1980) is een prachtwerkje. Een blonde vrouw poseert in een stoeltje voor een blauwe houten muur. Ze is thuis: je ziet een theedoek, een bril, ergens bungelt een stekker. En ze zit in haar nakie. De deken om haar schouders valt open en laat haar gedrongen, ronde lijfje vrij. Door het schelle licht en de details die Van Poppel aanbrengt is het een nietsontziend portret, maar de vrouw kijkt ons beheerst, een beetje spottend aan. Ze staat hierboven. Het meisje op Rook/zwemster (1994) is ook zo'n anti-heldin. Haar brede nek en schouders vullen de voorgrond van het doek. Een jaar of tien zal ze zijn, ze is nog lang geen vrouw. Ze draagt hetzelfde zwarte zwempak en witte badmutsje als de meisjes achter haar, die giechelend staan te douchen. Misschien treiteren ze haar wel, omdat ze dik is of niet kan duiken. Het meisje kijkt verdrietig en berustend, maar verraadt niets."


TOP