BACK to Roger Braun
Impression Roger Braun Impression
"Wat is?"
2011
acryl/paneel
35 x 63,5 cmHet schilderij "Wat is" is een moderne versie van het genre Odalisque, waarbij men zich een verleidelijk liggende en de toeschouwer aankijkende Oosterse slavin voorstelle. Roger Braun transponeert de nog niet uitontwikkelde meidengeest enerzijds naar de traditionele verhoudingen, waarin de vrouw, hoewel ondergeschikt, met haar verleidelijkheid de mannen om haar vinger windt, maar laat het linkermeisje met sceptische blijk naar haar tegenzitster kijken, daarmee zeggende dat het de vraag is of zij zich wel in die rol willen en zullen schikken.

In alle eenvoud is dit schilderij een staaltje van toegepaste dieptepsychologie, waarmee Braun, net als in zijn andere schilderijen, inspeelt op de de intrigerende verbeeldingswereld, die meisjes al vanaf prille leeftijd ontwikkelen. Maar dan wel met een onvermoede volwassenheid, die de buitenwereld gewoonlijk wegromantiseert.

Vrij naar Wikipedia: Een odalisk was een slavin of concubine in de harem van een Turkse sultan. Het woord odalisque kwam waarschijnlijk via het Frans naar de Nederlandse taal, maar is afkomstig van het Turkse odalik, dat kamermeisje betekent. In het 19-eeuwse oriëntalisme was de odalisk een gewild genre. Drie voorbeelden van Ingres (1780-1867), Henri Gervex (1852 – 1929) en Francesco Hayez (1791-1882)