HOME
To Pareltjes II       To Histrorie       To Parels III       Back to Artists

Section About Galerie Lieve Hemel / History

René Miković (Zagreb 1954 - 1996 Groningen)


Zelfportret van René Miković, detail uit "Het Witje"


Het oeuvre van René Miković -Joegoslaaf van geboorte, maar overleden te Groningen- bestaat uit een klein aantal grote schilderijen, waarvan sommige sterk hellen naar het principe van het trompe-l'oeil. Miković weet de visuele sensatie hiervan in balans te brengen met, om niet te zeggen ondergeschikt te maken aan de thema's die hem na aan het hart liggen. Eén daarvan, een rode draad in zijn oeuvre, en de reden waarom hij naar Nederland is gekomen - en er gebleven - is zijn bewondering voor die rijke schilderkundige erfenis.


Dit staat te lezen op de site www.artdunord.nl:

De helaas veel te jong overleden schilder René Miković is nog maar bij enkele kunstliefhebbers bekend. Toch heeft hij een mooie staat van dienst, zowel als opleiding als tentoonstellingsverleden.
Hij heeft eerst in Zagreb gestudeerd aan de school voor toegepaste kunsten en techniek. Daarna heeft hij in Londen gestudeerd aan de Heatherly School of Art. In 1976 heeft hij een zomerseminarie gevolgd aan de academie van beeldende kunsten in Niederbipp (Zwitserland) o.l.v. Kurt Löb.
Van 1976-1979 heeft hij de Academie Minerva gevolgd in Groningen, afgestudeerd bij Evert Musch.
Van 1979-1981 heeft hij op de Jan van Eyck Academie gestudeerd bij professor K. Sarneel.

René Miković is weer naar Groningen teruggekeerd en heeft zowel internationaal als nationaal vele exposities gehad: In New York bij Alexander F. Milliken, in zijn vaderland Joegoslavië in diverse musea. In Nederland exposeerde hij o.a. bij Pictura in Groningen, het Singermuseum te Laren, galerie Bonnard, Galerie Dry koningen in Amsterdam en bij Galerie Lieve Hemel in Amsterdam.

Door zijn vroege overlijden is zijn werk bijna niet meer te vinden, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met zijn mindere bekendheid bij het publiek.
Wie zijn schilderijen echter ziet begrijpt meteen dat hij vanaf zijn studie aan de Kunstacademie in Groningen als bijzonder talentvolle schilder met een grote toekomst werd beschouwd.

BACK