BACK

Weekly Residuum 220 -oktober 2004 B
© foto en tekst Koen Nieuwendijk



Ik moest weer aan Paddeltje denken, toen ik las dat een scholier te Eindhoven een belangrijk wiskundig raadsel had opgelost. Ik vroeg me of hoe hij zijn verdere leven zou invullen cq genoemd wilde of zou worden, maar een ander onopgelost probleem trok mijn aandacht. Paddeltje was een van de scheepsjongens *) van Bontekoe, in een van de jeugdboeken van mijn vader, nog voorzien van zowel ouderwetse spelling als band. Ondanks zijn vrolijke imborst identificeerde ik me toch graag met Paddeltje. En voorts flitste door mijn hoofd dat je toch altijd maar moet uitkijken voor dat kleine landje, waar de jongeren al sinds de jaren tachtig de langsten van Europa zijn -of dat met intelligentie heeft te maken weet ik niet, maar als ik de taalttesten, die de Vlamingen altijd winnen, in aanmerking neem, dan staan die zaken los van elkaar- maar dat het tevens net lijkt of die constatering ook meteen een eindstation is, zodat het wel zeker is dat het beter is dat hoop en werkelijkheid niet met elkaar worden verward.

Een van de opgaven van het mensdom is immers te leren dat optimale uitkomsten niet mogen worden gekoppeld aan principes van economisch rendement. Zelfs is het aanbevelenswaardig aan te stippen dat het waarschijnlijke voordeel van menswaardige interactie alle mogelijke rendementen de hoogte injaagt, maar het is nu eenmaal beter om die categorie van bereidheid niet als norm te verheffen, want anders weten we nog niet waar we aan toe zijn.

En bovendien, dan kom ik met mijn theorieën van niveau's van bewustwording, en voordat u het weet adopteert u een terrorist. En als dan alles uiteindelijk is misgegaan, zal iemand u bezweren dat vreedzaamheid veel offers kost, en dat blijkt dan de waarheid te zijn. De kunst is dat vantevoren te bedenken, voor en door alle partijen.

*) Ik ga nou toch twijfelen of ik in mijn herinnering niet wat zaken door elkaar haal. Het zit zo. Paddeltje is de scheepsjongen van de beroemde 17e-eeuwse Hollandse admiraal Michiel de Ruyter in het gelijknamige boek van Joh. H. Been. Er is echter ook een boek, "De scheepsjongens van Bontekoe" van Johan Fabricius, waarin een van de drie jongens Padde heet. Ik nam aanvankelijk ook aan dat Bontekoe een van die door de tand des tijds bovenmatig geidealiseerde Hollandse zeerovers was, maar op internet rakelde ik op dat dat nogal meeviel.
BACK