BACK

Weekly Residuum 405 - december 2008 C
© foto en tekst Koen Nieuwendijk


foto © 2008 Koen Nieuwendijk


De wielklem is binnenkort niet meer. De Amsterdamse wethouder van dienst vindt dat die niet past bij het imago van toeristische topstad (ik schreef eerst gastvrije, maar net op tijd realiseerde ik me dat het om geld en niet om hartelijkheid gaat), dus topstad. Dat is waar.

De belangrijkste reden voor de wielklem was de moeizame inning van de parkeerheffingen bij buitenlandse overtreders. De schade die de parkeerklem in Amsterdam in een tijdbestek van vijfentwintig jaar heeft aangericht loopt in de miljarden. Aan parkeergelden is er beslist een miljoen meer opgehaald dan wanneer die er niet was geweest. De Engelsen zouden erop gokken: welke miskleun blijkt de duurste: de wielklem of de Noordzuidlijn?

De wielklem hoort in de canon. Ooit, in het geval dat door wijzigingen in het heelalgebeuren de aarde weer gesmolten is, moet de het oneindige ingesmeten blauwdruk van ons denken worden voorzien van een plaatje van de gele wielklem. De beperkingen van de mens materialiseren zich in de wielklem, want niet alleen is de ambtenaar een mens, ook gewone mensen hebben hun beperkingen. Ik stel dus voor het eerstvolgende zwarte gat dat wordt ontdekt - en niet alleen om de kosten van het monument te beperken - De Wielklem te dopen.BACK