BACK

Weekly Residuum 426 - maart 2010 B
© foto en tekst Koen Nieuwendijk


foto © 2010 Koen Nieuwendijk


Het gebeurt meestal doorgaans zonder waarschuwing vooraf. Je leest een zin, onverhoeds, onvoorbereid, en klabats, er schuift een wereld vol bizarre gebeurtenissen voor uw geestesoog alsof er een filmdoek zakt tussen u en wat u waarneemt. Ik las dat een gestolen Caravaggio was aangevreten door de muizen, en ja hoor, het schuiven ving aan. Vreselijk, zo'n mooi oud schilderij, en dan die scherpe kleine muizentanden erin.

Opeens was ik een muis. Ik ben gewend aan oud, want ik kan via kieren en gaten overal komen. Dat overal kruist naar hartelust tijdslijnen, en inderdaad, dat kan ik proeven, of beter gezegd ruiken, want net als bij mensen wordt een belangrijk gedeelte van het smaakbeleven bepaald door het reukvermogen. En rekent u maar dat verf ruikt. Verse verf, dat kunnen mensen nog wel ruiken, maar oude, die ligt buiten hun reukbereik. Hoewel, ergens in het laatste kwart van de vorige eeuw kwam de oudehuizengeur als parfum in zwang, en sindsdien kan elk mens weten wat een muis ongeveer ruikt, want ook hier ging het patroon dat het geurspoor trok dwars door tijd en maatschappelijke betrokkenheid heen. Maar goed, ik ben muis en ruik en knaag aan Caravaggio, die voor mij het voorkomen heeft van een met donker fondant beklede en in au de vie de peche gedrenkte cake, om even een associatie met menselijke ervaringen op te roepen, voor het geval de lezer c.q. knager een muis c.q. miereneuker met gedwarsboomd voorstellingsvermogen is. Dit is een ervaring waar je als muis soms jaren op moet wachten. Onvergetelijk, onvervangbaar, grensverleggend lekker.

Eenmaal weer mens zou ik u willen oproepen uw claim van bewustzijnsmonopolie om te buigen naar een vorm van deeltijdbeleving, in die zin dat u beseft dat zonder het bestaan van dieren mijn en vermoedelijk ook uw verbeeldingskracht nooit tot deze hoogte was gekomen, en dus alle resultaten van het denken mede te danken zijn aan wezens waarvan we niet zeker weten of zij kunnen denken.


(Vanwege een bericht over geruchten over de knullige roof van twee Van Goghs in 2002, in Het Parool van 17 maart 2010.)

BACK