BACK

Weekly Residuum 414 - april 2009 A
© foto en tekst Koen Nieuwendijk


foto © 2009 Koen Nieuwendijk


Wat is er mooier dan wéér een nieuwe digitale spiegelreflex, die zoveel kan dat je je afvraagt hoe dat ook alweer ging, een foto maken. Inderdaad, er knaagt iets.

Zoals de golfsport het criterium kent van de handicap, moeten fotografen zich realiseren dat hun geloofwaardigheid op het spel staat als niet ook zij zich onderwerpen aan strengere regels dan hun minder geoefende en getalenteerde medemens. Hetgeen in mijn optiek betekent dat de burst voor de professionele fotograaf uit den boze is. Knippen op het moment suprème, dat is het ideaal. Een opportunistische tegenstander roept dat dat toch wel erg moeilijk is te controleren? Helemaal niet, net als atleten kunnen fotografen heel goed verplicht worden hun sluiterinstelling te tonen wanneer het de controlecommissie te pas komt. In bed, onder de douche, tijdens de ouderavond, het maakt niet uit, een camera met te veel mogelijkheden is als doping.

De ware trefzekerheid met eenvoudige middelen, die zich voor de buitenstaander manifesteert als een onwaarschijnlijke dosis geluk, is juist een graadmeter van fotografentalent. Dat mag niet afhangen van wat de tegenwoordige camera's allemaal kunnen. Zij dienen ook een aanzienlijk gewicht te hebben. Denkt u aan de houten balgcamera's aan het eind van de negentiende eeuw. Zonder statief ging het niet. Naar dat niveau moeten we terugkeren. Niks geen ingebouwde belichtingsmeter. Je schat of je meet met een apart apparaatje. Niks geen autofocus. Alleen het razendsnel op het juiste moment draaien aan de scherpstelring, dat telt.

O ja, en nog zo iets. Zoomen is voor de amateurs, laten we dat afspreken. Ik weet als gemankeerde fotograaf donders goed dat verlegenheid zijn ultieme verrukking vindt in het tersluiks op afstand gadeslaan en stiekum afdrukken. Dus de bekroonde worldpressfoto is gemaakt met een lens met vast brandpunt. Kort, ook bij deze afgesproken. En de maximaal gesimuleerde gevoeligheid van de sensor mag die van een badje Eukobroom of Diafine niet overtreffen. Alleen als zich een chemicus aandient die ook met het chemische ontwikkelproces vooruitgang boekt, mag de sensor weer wat gevoeliger.

En laat ik ook even mijn mening in WR 28 (Koppen Snellen) rectificeren. Fotograferen is niet makkelijk, hoort niet makkelijk te zijn, en ik ben een amateur die onophoudelijk zijn grenzen probeert te verleggen, maar de lat waarschijnlijk te hoog legt. Dus ik mag die filmende fotocamera's lekker wel gebruiken.

( zie ook Weekly 389 - Cadeautje X)

BACK